Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Garnalenvisser Johan Rispens is MSC-ambassadeur

2 min read

Van links naar rechts; Henk Buitjes, Pieter Vader, Anne Floor van Dalfsen en kersverse MSC-ambassadeur Johan Rispens. Foto MSC.

Garnalenvisser Johan Rispens is sinds kort ambassadeur van de Marine Stewardship Council (MSC) in Nederland. Na chef-kok Bart van Olphen is hij de tweede ambassadeur van MSC in Nederland.

Johan Rispens is trots op zijn ambassadeurschap; “Ondanks alle uitdagingen die er zijn, is het nog steeds het mooiste beroep van de wereld en dat wil ik nog jaren blijven doen. Visserman zijn is voor mij een way of life, een roeping. Ik voel mij een rentmeester van de zee.  Het is belangrijk dat we in balans met de natuur blijven vissen. Als MSC-ambassadeur wil ik in gesprek gaan met collega vissers en organisaties om steeds die balans centraal te zetten.”

Hidde van Kersen, programma Directeur MSC Benelux; We zijn heel blij met Johan Rispens als MSC-ambassadeur. Hij laat zien hoe betrokken vissers zijn en hun verantwoordelijkheid nemen wanneer het gaat over de Waddenzee en verduurzamen van de sector. Daarnaast is het makkelijker om de impact van duurzaam vissen uit te leggen aan de hand van de praktijk. In de Benelux hebben we met chefkoks  Bart van Olphen, Jean sur Mer en Dagný Rós Admuntsdottir al een mooi team van ambassadeurs. Met visserman Johan kunnen we vanuit zijn ervaring het verhaal van boot tot bord vertellen.  

Het MSC-programma zou niet kunnen bestaan zonder de vele vissers over de hele wereld die zich inzetten voor de bescherming van visbestanden en mariene ecosystemen. Inmiddels zijn 386 visserijen in meer dan 36 landen gecertificeerd volgens de MSC-standaard. Deze visserijen hebben een gezamenlijke jaarlijkse productie van meer dan elf miljoen ton vis en schaal- en schelpdieren, wat ruim 17 % van de internationale zeevangst vertegenwoordigt. Wereldwijd dragen meer dan 18.000 visproducten het MSC-keurmerk. In Nederland is bijna 80% van de visserijen MSC-gecertificeerd, meer daarover kunt u lezen in de analyse “Stand in het water” geschreven door Anne Floor van Dalfsen.

Over Solt 

Johan Rispens is onderdeel van groep van vier Zoutkamper-vissers, die samen het merk Solt hebben opgericht met een missie. Zij komen uit families die al generaties leven van visserij en hebben duurzaam vissen erg hoog in het vaandel staan. De vissers kijken naar het totaalplaatje. Van het lokaal laten pellen door een pelmachine op Lauwersoog, tot het gebruik maken van de garnalendoppen in aanverwante producten. Hiernaast hebben zij ook verschillende bieren op de markt gebracht die complementair zijn aan hun producten in het kader van foodpairing.

[Persbericht MSC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *