Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Noordzeevis van zee tot op het bord [documentaire]

1 min read

Kibbeling en vissticks zwemmen niet, documentaire over de visketen op TV West. Beeld Omroep West (YT)

Documentairemaker Erik Kooyman duikt in de wereld van de Noordzeevis uit Scheveningen. Samen met studenten van SVO-vakopleiding food en het Maris College Statenkwartier, onderzoekt hij het hele traject van de Noordzeevis, vanuit de zee tot op het bord.

Pieterman, schol, schar, wijting, makreel, kabeljauw en tong: het zijn zwemmers uit de Noordzee. De vis wordt gevangen door de Nederlandse kotters en dan naar de Scheveningse visafslag gebracht waarna de vis wordt verhandeld. En dan gebeurt er iets raars. Het grootste gedeelte van de Nederlandse vis wordt geΓ«xporteerd naar de landen rond de Middellandse zee.

Volgens visspecialist Willem Ment den Heijer komt dit omdat de Nederlanders heel ver afstaan van de natuur. ‘Wij hebben geen eetcultuur en zeker niet op het gebied van vis. Als ik aan kinderen vraag om een paar vissen op te noemen komen ze al snel met kibbeling en vissticks.’

Kijk onder de door Omroep West uitgezonden tv-documentaire online geplaatst op 20 jun. 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *