Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Steun voor reddingsmiddelen bemanning Vlaamse Vissersvaartuigen

1 min read

Vlaamse overheid, Zeevissersfonds en reders investeren in extra reddingsmiddelen op vissersboten. Foto: Landbouw en Visserij @WoordvoerderLV via twitter

De Vlaamse overheid investeert in extra reddingsmiddelen voor de veiligheid van de bemanning van de vissersvaartuigen. Samen met het Zeevissersfonds en de reders komen er investeringen in extra reddingsvlotten en noodradiobakens aan boord van de schepen. Het gaat om een gezamenlijke investering van ruim 450.000 euro.

De veiligheid aan boord van de Vlaamse vissersvaartuigen is een belangrijke prioriteit. Samen met de sector wordt er voortdurend gezocht naar middelen en technieken die de veiligheid en de werkomstandigheden van de bemanning verbeteren.

Voor de aankoop van bijkomende signalisatie- en reddingsmiddelen kent Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits 170.000 euro Europese steun toe aan de Rederscentrale. Het Zeevissersfonds voorziet ook in 170.000 euro en de reders zelf leggen 110.000 euro bij.

Alle deelnemende vissersvaartuigen worden uitgerust met een tweede reddingsvlot, zodat er aan bakboord- en stuurboordzijde een vlot is. In het geval van kapseizen kan het namelijk gebeuren dat één vlot geblokkeerd geraakt, waardoor de vissers in nood nog een beroep kunnen doen op het tweede reddingsvlot.

Ook zal elk vissersvaartuig uitgerust worden met een tweede EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon), aan elke zijde één. Dit is een radiobaken dat automatisch een signaal naar het controlecentrum stuurt als er iemand in zee terecht komt.

Via dat signaal wordt de positie van het vaartuig getraceerd en kunnen de reddingsdiensten snel worden verwittigd. De nieuwe investeringen maken de aankoop van 45 reddingsvlotten en 65 EPIRB’s mogelijk. [Nieuwsbericht Vlaamse overheid]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *