Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Krab vangt slapende vogel

2 min read

Dat kokoskrabben vlees eten was bekend, men ging ervan uit dat deze krabben aaseters waren. Tot een wetenschapper er één wist te filmen die een slapende vogel bekruipt en een vleugel breekt met zijn krachtige scharen.

De opmerkelijke beelden werden gemaakt op de Chagos archipel door Mark Laidre, een wetenschapper die zich inzet om de kokoskrabben (Birgus latro) te beschermen. De beelden veranderen alles wat experts wisten of dachten te weten over de krabben. De video werd vorig jaar gemaakt, maar pas begin oktober op sociale media gepubliceerd.

Kokoskrabben hebben hun naam gekregen doordat ze in bomen klimmen om kokosnoten te plukken, die ze zonder moeite kraken met hun krachtige scharen. Volgens experts eten ze ook af en toe vlees, maar wetenschappers waren er tot nog toe van overtuigd dat deze krabben alleen dode dieren aten.

Laidre kon de beelden filmen toen hij een krab volgde die in een boom klom, en hij getuige werd van de slachtpartij. De krab sloop langzaam naar de vogel die in een nest lag te slapen, haalde uit met een van zijn klauwen en brak de vleugel van het dier. De gewonde vogel viel op de grond, waarna deze werd opgegeten door een meute hongerige krabben.

De wetenschapper gaat nu met de beelden aan de slag en doet er alles aan om te weten te komen welk voedsel de krabben meenemen naar hun nest. Hij probeert ook uit te zoeken of het jachtinstinct gevolgen heeft voor het ecosysteem van de Britse eilandengroep.

“Als genoeg kokoskrabben op deze manier op een prooi jagen, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben. Op deze kleine eilanden zijn volwassen kokoskrabben verreweg de grootste landdieren. Zeevogels kunnen eilanden met veel krabben gaan mijden om te voorkomen dat zij of hun nageslacht word opgevreten.” Aldus Laidre in de Newscientist. Kijk onder de video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *